Dulu kecoh dengan telor tiruan yang dikatakan berasal dari china…dan sekarang ada pulak resipi terbaru..daging tiruan,Jabatan industri dan perdagangan China baru-baru ini telah menemui “ekstrak daging lembu” iaitu aditif yang digunakan oleh pelbagai restoran kecil di sekitar Hefei untukmembuat daging tiruan dengan menukar daging babi menjadi daging lembu hanya mengambil masa selama 90 minit!!!
Produk “ajaib” ini telah menjadi sangat popular di Restoran China kecil di Hefei, Fujian, Jianxi dan tempat-tempat lain di seluruh negeri, terutama kerana daging lembu dua kali lebih mahal dari daging babi.daging lembu dijual sekitar 20 yuan, sedangkan kos daging babi hanya 10 yuan, beberapa pemilik restoran cenderung untuk membeli satu liter “ekstrak daging lembu”yang berharga 45 yuanuntuk membuat daging tiruan dan menggunakannya untuk memaksimumkan keuntungan.
Apa lagila yang China xleh tiru..dulu telor tiruan, sekarang daging tiruan pulak..harap janganla masuk kat Malaysia…huhuhu
No comments:
Post a Comment